BekenBeleefDagen succesvol

In het kader van het 45-jarig bestaan van de Bekenstichting zijn er in september 2024 zogenaamde BekenBeleefDagen georganiseerd. Aanvankelijk bedoeld voor de jeugd is het programma, zoals de titel ook al suggereert, wat breder ingezet. Het doel was om door middel van inspirerende, informatieve en uiteenlopende activiteiten in en op de beken en molens een bredere bekendheid aan de beken, molenindustrie en de Bekenstichting te geven.

Op zeven beeklocaties zijn activiteiten georganiseerd. Die liepen uiteen van wandelingen langs de beek tot vissen in de beek en van excursies in de watermolen tot verhalen over een klooster en een moord. Trekkers waren de lokale contactpersoenen van de Bekenstichting, zij werden bijgestaan door diverse vrijwilligers van bevriende organisaties zoals KNNV, IVN en Natuurmonumenten. De opzet om met hen samen te werken kan dus geslaagd worden.

Beken Beleef Dagen

Anthony Marcelis beet op 7 september het spits af. Hij ging samen met Hilde Ham van het IVN met kinderen en ouders op ontdekkingstocht in de Klaarbeek in Epe. En wat bleek: de Klaarbeek zit vol dierlijk leven. Met een visnet haalden de enthousiaste kinderen in totaal 18 verschillende soorten dieren uit het water, waaronder schaatsenrijders, waterschorpioenen, groene kikker, bootsmannetjes, drie doornig stekelbaarsjes, bermpjes en bloedzuigers. De diversiteit in soorten maakten duidelijk dat deze beek schoon water heeft en dat er in en langs de beek een goede natuurontwikkeling plaatsvindt. De kinderen visten onder de stralende zon op plek langs de beek in een gemoedelijke en levendige sfeer.

BekenBeleefDag Epe
BekenBeleefDag Epe

Een week later waren Hattem, Heerde en Ermelo aan de beurt. In Ermelo begeleidde Arne Haytsma enkele geïnteresseerde wandelaars langs de Beek van de Hoge Geest op het terrein van ’s Heeren Loo. De vooral oudere wandelaars hadden allen ook iets te vertellen, zodat het een interactieve bijeenkomst  werd.

In Hattem hadden Lieuwe Dijkstra en Gerard en Elly samen met Johan Colee van het Klompenpad Kids een mooi programma waar wel dertig ouders en kinderen op af kwamen. Zij konden de Middelste molen van Molecaten bezoeken, waterdiertjes vangen en determineren, spelen in de beek en watermolentjes bouwen en laten draaien. Er is een mooie impressie gemaakt voor de lokale televisie, zie BekenBeleefdag in Molencaten.

Op dezelfde dag was er in Heerde op de Molen van Rakhorst een uitgebreid programma gemaakt door Kees den Uijl en Peter Maas Geesteranus. Ook hier, en dat was wederom een hoogtepunt, visjes en waterdiertjes vangen onder leiding van Hilde Ham van de IVN en Bertus van den Hof van de KNNV. Zwier Hottinga van de Bekenstichting en Tjada Amsterdam (Geologiewerkgroep van de KNNV Epe-Heerde) waren aanwezig om informatie over de Bekenstichting te geven en iets te vertellen over het Bekenlandschap en zijn oorsprong. Ook konden de kinderen stenenfiguren leggen en zandtekeningen maken. In de molen gaven de eigenaar Jurre Elders en de organisatoren mede aan de hand van films en maquettes uitleg over de werking van de molen en de papierproductie. Doordat de BekenBeleefDag was opgenomen in het programma van de Open Monumentendag was er ruime belangstelling en de kinderen (en hun ouders) hebben genoten.

BekenBeleefDag Heerde

In Hulshorst werden door Mark Karsemeijer en Willem en Jan Timmer op 18 en 21 september BekenBeleefDagen op de Killenbeek en de Zilverbeek georganiseerd. Zij werkten samen met de boswachter Communicatie en Beleven van Natuurmonumenten NW Veluwe Femke Welvaart, Peter Pfaff van de KNNV NW Veluwe, ecoloog Bart Siebelink van de gemeente Nunspeet en de vrijwilligers Dirk Verheij en Peter Veen.

Op woensdag 18 september was de Bekenstichting te gast in het mooie natuurgebied de Bloemkampen van Natuurmonumenten te Hulshorst. Met 15 kinderen en een aantal ouders werd met schepnetjes gevist in de Killenbeek. Al snel werd van alles gevangen. De inhoud van het schepnetje belandde voorzichtig in het waterbakje. Trots werd de vangst bekeken. Een voor een werd een diertje uit de waterbak verplaatst naar een doorzichting potje met een loep. Met hulp van de zoekkaarten en de begeleiders werd elk diertje op naam gebracht. Soorten als donderpad, bermpje, zwarte en geel gerande watertor, bootsmannetje, vlokreeftje, zoetwaterpissebed, waterschorpioen, groene kikker, schaatsen rijder, posthoornslak, poelslak en libellelarve. Interessant was ook hoe je de stroomsnelheid kon meten van de beek met badeendjes. Alle deelnemers hebben zich kostelijk vermaakt en de natuur van dichtbij meegemaakt.

BekenBeleefDag Hulshorst

Op zaterdag 21 september werd er gefietst en gewandeld langs de Zilverbeek in Hierden. Een sprengenbeek die in ±1840 is aangelegd voor het landgoed Hulshorst ter verfraaiing van het landschap en voor de watervoorziening van het landhuis. Met zes enthousiaste deelnemers zijn we gestart bij de sprengenkop die net gelegen is buiten het landgoed ten zuiden van de snelweg A28. In de geschiedenis de tweede aangelegde sprengenkop. Reden daarvoor was de aanleg van de snelweg in 1964 waarbij de oorspronkelijke sprengenkop onder het wegtracé verdween. Via de zogenaamde bypass, voor extra levering van water vanuit de Hierdense beek aan de Zilverbeek, volgden we de Zilverbeek over het landgoed tot aan de locatie waar het landhuis in het verleden heeft gestaan. Vandaar uit volgde via een prachtige beukenlaan de weg terug naar de plek waar we de fietsen hadden achter gelaten. Met veel plezier werd er terug gekeken op de excursie.

De BekenBeleefDagen werden afgesloten in Renkum. Johan de Putter opende met vrijwilligers van de IVN en buurtbewoners de aanval op Japanse duizendknoop. Deze woekerende exoot groeit in het talud tussen de Molenbeek en de Halveradsbeek en is een echte plaag. Als er maar één wortel met het water meedrijft ontstaat er benedenstrooms een nieuwe spot. Regelmatig blijven trekken is nu het devies om de boel in toom te houden. Ongeveer 10 deelnemers hebben een flinke hoeveelheid verwijderd! Het afval werd door de gemeente afgevoerd.

BekenBeleefDag Renkum

Publiciteit is een belangrijke factor bij het organiseren van dergelijke evenementen. Dankzij de ondersteuning van vormgever Eric Harleman zijn er mooie en herkenbare posters van de BekenBeleefDagen op iedere locatie gemaakt. Verder is er aandacht besteed aan de BekenBeleefDagen in de lokale en regionale kranten en heeft Peter Smits een interview gegeven aan RTV794, de lokale radio in Epe en Heerde. Ella de Hullu gaf een interview aan de Stentor.

We kijken terug op een paar mooie geslaagde BekenBeleefDagen en hopen dat de belangstelling voor de beken weer een beetje gegroeid is, vooral bij de jonge kinderen!

Namens alle deelnemers, Peter Maas Geesteranus