Beekbergse beken

Algemeen

De Beekbergse beken lopen van de oorsprong in het Buurtschap Engeland ten noordwesten van Beekbergen naar de Voorsterbeek welke uiteindelijk uitmondt in de IJssel.

Eigenlijk is hier sprake van een enkele waterloop welke in de loop der tijd verschillende benamingen heeft gekregen door het opleiden van de waterloop.

Meest westelijk wordt deze de Oude Beek genoemd en gaat later over in Beekbergse Beek en Klarenbeek. De Verloren Beek ten zuiden van de opgeleide Beekbergse Beek heeft deze naam gekregen na realisatie van de Kopermolen te Klarenbeek en de Kleine Kopermolen te Appen werd opgeheven, daarom werdt deze beekloop als verloren beschouwd. Door aanpassingen (kanalisering) in de tijd van de Verloren Beek is dit nu niet meer de oorspronkelijk loop, maar komt deels globaal nog wel overeen.

De waarde van het stelsel voor de Bekenstichting is vooral de Cultuurhistorische waarde van de Ruitersmolen met de omringende beekdelen. De Flora en fauna van het brongebied en meerdere bronnen bij de Ruitersmolen en de landschappelijke en economische waarde van de Klarenbeek en het tot het Gelders erfgoed behorende landgoed.

Oude Beek

Feitelijk is dit dus de bovenloop van de Beekbergse Beek. Aan de bovenloop van de Oude beek liggen meerdere sprengen waarvan onduidelijk is wanneer ze zijn gegraven. Bij de Arnhemse weg komen de sprengen van de noordelijke- en zuidelijke tak te samen. De noordelijke tak is niet meer herkenbaar als sprengenbeek.

De Oude Beek is een van de weinige Oost-Veluwse beken waarvan delen van het oorspronkelijke beektracé nog goed te herkennen zijn. De beek bezit bovendien fraaie, voor de oostelijke Veluwe ongebruikelijke bronnen.
Kort na de kruising met de provincialeweg Apeldoorn-Arnhem begint de opleiding voor de eerste molenplaats, de Tullekensmolen. Vlak voor de deze molen is een steile vistrap aangelegd naar de oorspronkelijk loop van de Oude Beek, deze loopt noordelijk van de opgeleide beek. Ook deze beek is ingericht als vispassage.

De voormalige molenplaats is in 2011 in oude staat teruggebracht en is nu gelegen op tuincentrum ‘De Beekhof’.

Mariabeuk_400
Mariabeuk
Huis Molecaten

Na deze molen begint de opleiding voor de volgende molenplaats, die van de Ruitersmolen. Vanaf 1978 is de molen door de Stichting Vrienden van de Ruitersmolen gerestaureerd. De korenmolen is sinds 1984 maalvaardig. Molengoot en rad zijn gerestaureerd. De restanten van het oude rad en de spil liggen op de parkeerplaats uitgestald. Ongeveer 100 meter voor de waterval bevindt zich een verlaat (schutsluis).

Voorbij deze molen waar de opgeleide beek opgaat in de oorspronkelijk waterloop bevinden zich nog 2 sprengkoppen.

In Lieren, waar de Gasthuismolen stond, is nu de metaalwarenfabriek van ‘Goudkuil BV’ gevestigd. Het water stroomt over een betonnen molengoot. Het rad is verdwenen. Na de waterval buigt de beek scherp naar het noorden af. Interessant is de plaats waar deze onderbeek weer in de oorspronkelijke bedding terugkeert en dan afbuigt naar het oosten. Nu nog is hier een sterke kwel waarneembaar. Dit blijkt uit het blauwe vlies op het water als gevolg van de ijzerhoudende bacteriën.

Al in 1294/1295 stond er een korenmolen aan de Oude beek, een dwangmolen van de graven van Gelre. De molen bevond zich aan de benedenloop van de beek bij het gehucht Lieren. De molen heette wel Gasthuismolen naar het Arnhemse St Petersgasthuis dat de molen in 1533 kocht. Hetzelfde gasthuis bouwde een paar jaar later een volmolen stroomopwaarts op dezelfde beek. Deze is in 1601 verbouwd tot papiermolen: de latere Tullekensmolen die kort voor 1720 werd verdubbeld.
Tussen de Tullekensmolen en de Gasthuismolen bouwde Marten Orges in 1606 een papiermolen, de Kleine Molen, de latere Ruitersmolen.

Interieur gerestaureerde Middelste Molen van Molecaten

Beekbergse Beek en Klarenbeek

Bij de kruising met het Apeldoorns Kanaal door middel van een zogenaamd sifon, gaat de Oude Beek over in de Beekbergse Beek. Op sommige waterschap kaarten wordt de beek ook wel aangeduid als Krepelse Beek, wat verwijst naar de eigenaar van de benedenstrooms gelegen watermolen.

Ruim 1 km verderop na de kruising met de A50 begint de 6 km lange opleiding naar de voormalige molen Kopermolen te Klarenbeek . Op deze molenplaats herinnerd nog een dubbele waterval.

Rond 1745 werd de Beekberger Beek vanaf ‘Den Overlaat’ omgeleid en opgeleid met dijkjes t.b.v. de Grote Kopermolen, en op het landgoed werd een molenvijver aangelegd. Deze wijerd, genaamd De Wierd, heeft een oppervlakte van drie hectare en een diepte van twee meter en zorgt met de waterval voor een totaal verval van 2,5 meter. De Wierd is voor een groot stuk van een met leem beklede dijk voorzien.

De Kopermolens waaraan de naam Krepel (één van de stuwende krachten van de aanleg van het Apeldoorns Kanaal) onverbrekelijk is verbonden, werd een groeiend bedrijf dat met zijn tijd meeging. Maar het deelde ook in de economische ups en downs. In de dertiger jaren van de 19e eeuw voorzagen twee stoommachines al in de toenemende energiebehoefte. In 1870 werd de koperfabriek opgeheven en kreeg de molen een nieuwe bestemming als houtbewerkingsbedrijf. Het is nu uitgegroeid tot een grote moderne fabriek. De onderneming was en is op economisch en sociaal terrein een stuwende kracht voor het dorp Klarenbeek.

De Beekbergse beek wordt na deze kopermolen, de Klarenbeek genoemd. Aangrenzend aan de Klarenbeek liggen een drietal landgoederen, Klarenbeek BV, Ekeby en het Beloofde Land. Net ten zuiden van de spoorlijn Zutphen-Apeldoorn mondt de Klarenbeek uit in de Voorster Beek.

Flora en fauna

De beekprik en het bermpje worden regelmatig langs de beschreven beken waargenomen evenals de ijsvogel. In de brongebieden komt paarbladig Goudveil voor. Natuurgebied Lampenbroek ligt onder Klarenbeek. Door dit gebied stroomt o.a. de Verloren Beek.
Het waterschap en Natuurmonumenten richten het natuurgebied anders in dan het nu is. Zo wordt in de aangekochte landbouwpercelen de voedselrijke Beek krijgen een licht slingerend tracé en langs de Verloren Beek wordt beek begeleidende beplanting aangebracht. Aan de westzijde van de Loenense Beek wordt bos aangeplant. De uitvoering is onderbroken geweest maar wordt in voorjaar 2026 afgerond.

Oude lopen/recente wijzigingen

Vanaf de Beekbergse beek liep vroeger vanaf Den Overlaat een oude beekloop ‘het Verloren beekje’ langs de verdwenen molen de Kleine Kopermolen te Appen naar de huidige Verloren Beek.

De noordelijke tak is niet meer herkenbaar als sprengenbeek, maar uit historische kaarten blijkt dit wel het geval te zijn. In de Bekenatlas, tabblad ‘Historie & Erfgoed’ zijn deze opgenomen als oude waterloop.

Toegankelijkheid en beleving

De sprengkoppen in het Buurtschap Engeland zijn vanaf de weg goed te zien. De opgeleide beek tussen Beekbergen en de Ruitersmolen is goed te volgen en te bezoeken. Het gebied rondom en langs deze molenlocaties is het bezoeken waard. Bij de Ruitersmolen worden regelmatig demonstraties gegeven. Voor basisscholen is een apart lesprogramma ontwikkeld in samenwerking met het IVN en de molenaars.

Deze voormalige korenmolen is te bezoeken, zie www.ruitersmolen.nl.

Ook begint er vanaf deze molen een klompenpad, het Beekbergerpad.Op het landgoed Klarenbeek, zijn diverse wandelingen te maken. Het gebied behoort tot het industrieel Gelders erfgoed. In 2024 heeft de familie Krepel het Fabrieksmuseum ‘De Schillerij’ geopend.

Meer info

De Wijerd, 2021-3De Ruitersmolen, een toevallige ontdekkingGerrit Jansen
De Wijerd, 2020-2De Grote en Kleine Kopermolen KlarenbeekEefje Huisman
De Wijerd, 2017-1Geen waterkracht maar stoomEefje Huisman
De Wijerd, 2016-3Cultuurhistorie Beekbergse beekrouteHenri Slijkhuis
De Wijerd, 2015-4Natuurbeleving langs de Oude Beek in BeekbergenGerard Vos
Beekbergerwoud, de geschiedenis van een verloren oerbos Mijn Gelderland
Het Beekberger Woud H. van Lohuizen
Dit is de link naar het uitgebreide artikel (1980) van Oudheidkundige Vereniging De Marke over de de geschiedenis van een verloren oerbos. Deze website bevat de content van dit oorspronkelijke document.
Wandelen over het vlonderpad van het Beekbergerwoud Waanzinnige Wereld
Voorjaarswandeling naar Klarenbeek Voorstwandelt.nl
Landgoed Klarenbeek historie landgoedklarenbeek.nl
Blauw Omgevingsprogramma BOP 2022-2027 Waterschap Vallei en Veluwe
Waterschap Vallei en Veluwe heeft allerlei maatregelen voorzien en deels uitgevoerd voor de beken en gebieden in haar beheergebied teneinde naast verbetering van de ecologische kwaliteit ook de invloed van zowel droogte als wateroverlast te beperken. Om de waterkwaliteit te laten voldoen aan de Europese Kader Richtlijn Water (KRW) en droogte te bestrijden, moet de snelle afstroom van water worden tegen gegaan, water langer worden vastgehouden in de haarvaten en de uitspoeling van nutriënten naar het oppervlakte- water verminderd worden. Verder moet u denken aan het Water inclusief maken van bestaand stedelijk gebied waar uitbreiding van woningen moet worden gerealiseerd. En ook inzet op waterbewustzijn en waterbeleving. Ook moet de dijkverbetering langs de IJssel en het Apeldoorns kanaal nog worden gerealiseerd.
Bestemmingsplan Buitengebied Het Woud Planviewer