Hoe komt het dat wij 50 jaar na inwerkingtreding van de Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren nog steeds volop met het milieu, de natuur en het landschap bezig zijn? Milieubederf kent blijkbaar een lange geschiedenis en lijkt heel hardnekkig.
Dit in 2007 uitgebrachte boek laat in tekst en illustraties de rijkdom zien van het beken- en sprengenlandschap. Het stelsel van beken en sprengen is waardevol erfgoed en dient daarom behouden en zorgvuldig beheerd te worden. Het boek wil een bijdrage leveren om het bekenlandschap de aandacht en zorg te geven die het verdient.
In 2015 hebben organisaties in het kader van de Gelderse Maakindustrie in de gemeente Epe (waaronder de Bekenstichting) ervoor gekozen om aan de Kopermolen een tentoonstelling te wijden. Ter ere daarvan hebben Eric Harleman en Henri Slijkhuis een boek gemaakt over deze molen.
De Wenumse Watermolen kent een geschiedenis van meer dan 7 eeuwen. De molen is de enige nog in werking zijnde door water aangedreven korenmolen in de gemeente Apeldoorn en de oudste nog maalvaardige waterkorenmolen op de Veluwe. De molen is van grote cultuurhistorische betekenis. Het dient als symbool voor het grote belang dat waterkracht heeft gehad voor de economische ontwikkeling van deze gemeente en met name voor de buurtschappen Wenum en Wiesel.
Met een boekje over het ontstaan en de geschiedenis van de Grift neemt historicus Henri Slijkhuis uit Epe de lezer mee op een reis door de tijd. Deze oudste waterweg van de Veluwe kent een bewogen geschiedenis die al start in 1370 als monnik Hendrik van Kalkar de Grift laat graven.
Het boekje bevat een viertal wandelingen en fietstochten langs de Eper beken. De tekst is geschreven door Henri Slijkhuis en de vormgeving is verzorgd door Eric Harleman.
Henri Slijkhuis en Eric Harleman hebben als schrijver respectievelijk vormgever de bekenpadgids Vaassen geheel vernieuwd. Na deel 1 Bekenpad Epe die vorig jaar is uitgegeven is er nu ook deel 2 in de reeks ‘Verder op pad langs stromend water’
In Heerde en omgeving ligt een prachtig sprengenlandschap, aangelegd door verre voorvaderen. Het sprengensysteem werd in de zestiende- en zeventiende eeuw gegraven en diende destijds louter een economisch doel. Eeuwenlang werden molens aangedreven met de waterkracht van de sprengen.
De rol van het water staat centraal in het gebied van Emst en Vaassen. Water is de motor achter veel processen en landschapspatronen. Als we de aanwezigheid van watermolens willen verklaren, moeten we bij de bron aan de rand van het Veluwemassief zijn. Evenzogoed moeten we voor de natte bloemrijke hooilanden in bijvoorbeeld het gebied de Kiefkamp, starten bij de heidevelden verder naar het westen.
In een tweetal boekjes zijn cultuurhistorische wandelingen langs Veluwse sprengen en beken opgenomen. De boekjes bevatten veel informatie en een goede beschrijving omdat het gaat om niet gemarkeerde routes. Te voet langs stromend water, deel 1, is te koop via de Bekenstichting. Deel 2 is uitverkocht
Het boekje is in 1999 uitgegeven ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van Zorgcentrum “De Klaarbeek” en de opening van het Infiltratieproject Epe. Het boekje is geschreven door H. Menke en J.J.F Meijer, namens de Bekenstichting in samenwerking met Waterschap Veluwe (nu Waterschap Vallei en Veluwe), Zorgcentrum De Klaarbeek en Waterbedrijf Gelderland (nu Vitens).
Adrie Hottinga en Peter Maas Geesteranus hebben een wandelboekje over Landgoed Vosbergen geschreven. Het heeft de titel ‘Landgoed Vosbergen, wandelingen door de geschiedenis en over het landgoed’. Het boekje is een uitgave van de KNNV Epe-Heerde, de Bekenstichting en het Landgoed Vosbergen. In het boekje, dat fraai is vormgegeven door Eric Harleman, komt de geschiedenis van het landgoed en haar bewoners aan de orde, wordt verteld over de beken en watermolens op Vosbergen en is er uitgebreid aandacht voor de op het landgoed aanwezige flora en fauna. Ook is er een mooie wandelroute over het landgoed Vosbergen in opgenomen.
In dit boek wordt aangetoond, dat de boeren op de Noordoost-Veluwe eeuwenlang gereageerd hebben op veranderende omstandigheden en hun bedrijfsvoering hierop hebben aangepast
Komt, makkers, mee naar buiten!’ schreven natuurvorsers Eli Heimans (1861-1914) en Jac. P. Thijsse (1865-1945) in 1900 in het Wandelboekje voor Natuurvrienden. Hun zeer populaire boek was bedoeld ‘om erop uit te trekken en met open oogen rond te zien in de natuur’.
Bestellen van bovengenoemde publicaties kan via info@bekenstichting.nl of telefoonnummer: 0578 631459. Via dit e-mailadres kunt u ook informatie krijgen over verkoopadressen in de regio.
Verzendkosten bedragen afhankelijk van het gewicht € 2,00 tot € 4,50!
Secretariaat:
Mevr. Z. Hottinga-Doornbosch
Kerkweg 10
8193 KK Vorchten
T. 0578-631459
E. info@bekenstichting.nl
Bank: NL 63 TRIO 0788 8537 32 (t.n.v. Behoud Sprengen en Beken)