Jubileumsymposium Bekenstichting 28 maart 2025

Op 28 maart vond het jubileumsymposium van de Bekenstichting plaats. Een drukbezochte bijeenkomst die werd gehouden in de molen van Rakhorst in Heerde.

De sprengenbeken op de Veluwe zijn uniek en heel karakteristiek voor het Veluwse landschap met sprengen, beken en watermolens. Mensen houden van een landschap waarin de historie nog zichtbaar is en waar stromend water aanwezig is. Het voortbestaan van de sprengenbeken hangt af van voldoende water. In de lezingen werd de nieuwe kennis van de Veluwe gedeeld. 

Om de beken blijvend te beschermen is voldoende water, ook in droge periodes, noodzakelijk. In de lezingen werd ingegaan op de wijze hoe het mogelijk is om het water langer vast te houden. Waterwinning, landgebruik en het gebruik door industrie en landbouw is cruciaal. Om de sprengenbeken watervoerend te houden zijn er helaas geen simpele oplossingen. 

Samen met de gedeputeerde van Gelderland, mevrouw Ans Mol, de heemraad van Vallei en Veluwe, de heer Erik den Hertog, en de strategisch manager van Vitens, de heer Beerd Volkers, zijn de mogelijke oplossingen verkend. Zij zijn de belangrijkste spelers voor een duurzame oplossing. Tijdens de discussie werd duidelijk dat het beheer van het water alleen door samenwerking kan worden gerealiseerd. 

Nieuwe creatieve manieren kwamen aan de orde: water uit de Veluwe niet laten weglopen maar terugbrengen in het grondwatersysteem, zodat ook verantwoorde winning mogelijk is en denken in landschappen in plaats van alleen in beken, Veel ideeën zijn de revue gepasseerd. Alle bestuurders geven aan dat alleen door intensieve samenwerking goede waterverdeling op de Veluwe kan worden gerealiseerd en dat willen ze ook bereiken!

Foto: Eric Harleman

Aan het eind van het symposium werd aan de bestuurders het jubileumboek “Het stromende water van de Veluwe”, uitgebracht door de Bekenstichting, aangeboden. De verzamelde kennis is een goede basis om verder te spreken. Alleen met blijvende aandacht voor en kennis van het water kunnen de Veluwse sprengenbeken blijven stromen.

Foto: Eric Harleman