In de nieuwe Wijerd wordt veel aandacht besteed aan landschapsgeschiedenis. Henri Slijkhuis gaat in op zijn net verschenen boek Landschapsgeschiedenis van de Noordoost-Veluwe. Het landschap van de Noordoost-Veluwe is aantrekkelijk voor bewoners en toeristen. Het is een cultuurlandschap, dat veel elementen bevat uit onze geschiedenis. De heidevelden, bossen, sprengenbeken, weteringen en oeverwallen langs de IJssel vertegenwoordigen allemaal een periode uit het verleden. Dit geldt ook voor grafheuvels, kerken, kastelen, landhuizen en woonplaatsen met wijken uit verschillende tijdvakken.
Door de verbetering van de infrastructuur in de loop van de negentiende eeuw wordt het gebied toegankelijker voor mensen van buiten de regio. In het boek worden de wijzigingen beschreven, die de mens in het landschap heeft aangebracht. Dit begint in de prehistorie met de vestiging van de eerste bewoners op de hogere delen van de Noordoost-Veluwe en in de Middeleeuwen op de oeverwallen in de IJsselvallei. In de eeuwen daarna verandert het landschap voortdurend van aanzicht en dat gaat door tot aan de dag van vandaag.
In het tweede gedeelte van het boek worden er elf onderwerpen uitgelicht, die u tijdens wandel- en/of fietstochten goed in het landschap kunt waarnemen. Water speelt bij deze onderwerpen een grote rol. De sprengenbeken, de weteringen, de Grift en de hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld worden behandeld.
De Egelbeek is een natuurlijke beek aan de zuidkant van Vaassen. De beek ontspringt in het zuidwesten van Vaassen in het moerasgebied Korte broek. Door zijn lage ligging en geringe verval komt de Egelbeek niet in aanmerking voor de bouw van watermolens. Henri Slijkhuis gaat in op de historie van het gebied en Hilde Ham vertelt over de papegaaitjes, pinguintjes en kromzitters, die u in het gebied kunt aantreffen. Nieuwsgierig geworden? Lees haar artikel!
Henk Weltje vertelt over het bijzondere leven van Teunis Wentink. Teunis leeft in de vorige eeuw aan de Rode Beek in Apeldoorn als kluizenaar.
Verdroging is al decennia een probleem op de Veluwe. We hebben twee natte jaren achter de rug, maar dat betekent niet, dat verdroging de komende tijd geen probleem meer is. Verdroging uit zich onder andere door droogvallende beken en lage grondwaterstanden. Wilt u weten, hoe u aan gegevens kunt komen over de grondwaterstand in uw eigen leefomgeving, lees het artikel van Henk Weltje.
Verder vindt u in De Wijerd een artikel van Gerard Broer over het Wenumse bekenstelsel en Sander Hurenkamp heeft de rubriek spetters weer samengesteld.
Wilt u De Wijerd ontvangen, word dan donateur van de Bekenstichting. Dit nummer kunt u ook bestellen bij de Bekenstichting via het mailadres info@bekenstichting.nl of telefonisch 0578-631459.
Het boek van Henri Slijkhuis is te koop bij de lokale boekhandels in Apeldoorn, Vaassen, Epe, Heerde, Hattem en het Noord-Veluws Museum in Nunspeet en kost € 24,95. Het boek is ook te bestellen bij de Bekenstichting via het mailadres info@bekenstichting.nl of telefonisch 0578-631459.
Secretariaat:
Mevr. Z. Hottinga-Doornbosch
Kerkweg 10
8193 KK Vorchten
T. 0578-631459
E. info@bekenstichting.nl
Bank: NL 63 TRIO 0788 8537 32 (t.n.v. Behoud Sprengen en Beken)
© 2025 De Bekenstichting | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring | Cookiebeleid | Disclaimer | Sitemap | Optimalisatie Bureau Braam