Leemlaag en rivierkreeft voor sprengen bij Ermelo

21-05-2020 – Grote plannen voor beken en sprengen tussen Ermelo en Putten, bericht verslaggever Hemmy van Reenen op 20 mei in de Westveluwse editie van de Stentor en op de site van het dagblad. In het zeer uitvoerige artikel valt te lezen dat Natuurmonumenten in samenwerking met de provincie Gelderland en de Universiteit Wageningen, meerdere Europese rivierkreeften wil gaan uitzetten op het landgoed Oud Groevenbeek in Ermelo.

De inheemse rivierkreeft is een uiterst zeldzame diersoort geworden in Nederland. Hij komt nog slechts op één plek in het land voor; op het landgoed Warnsborn bij Arnhem. Op alle andere plekken is de Europese rivierkreeft uitgestorven. Mede door de kreeftenpest die via een exoot, de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft, het land is binnengekomen.

Maar voor het zover is moeten er wel speciale voorbereiding worden getroffen, aldus het Stentor-artikel. In een vijverpartij op landgoed Oud Groevenbeek en in het beekje de Groevenbeek kunnen de kreeften goed gedijen, denkt Natuurmonumenten. Maar daarvoor moet de beek wel worden aangepast, want nu valt hij te vaak droog. Gebiedsmanager Machiel Bosch van Natuurmonumenten in de Stentor: ,,We willen dit jaar eerst een herstelproject doen aan de Groevenbeek. Door de bodem te belemen met een niet-waterdoorlatende leemlaag, hopen we te realiseren dat de beek langer vol water blijft staan. De beek valt een deel van het jaar droog, mede omdat het verderop gelegen Bosbad Putten veel grondwater onttrekt. Droge beken willen we niet, dus gaan we ingrijpen. De bodem van de vijver bij Oud Groevenbeek hebben we eerder al beleemd.’’ (TvdS)