Wethouder Roelofs neemt bijzondere wandelroute ‘De bronnen en watermolens van de Sint Jansbeek’ in ontvangst
Op 24 juni, Sint Jansdag, kreeg wethouder Roelofs de nieuwe wandelroute ‘De bronnen en watermolens van de Sint Jansbeek’ aangeboden bij bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek. Deze wandeling door park Sonsbeek geeft een beeld van de unieke historie van de Sint Jansbeek en de watermolens.
Arnhem is niet ontstaan aan de Rijn, maar aan de Sint Jansbeek. Het dal van de Sint Jansbeek is dus de ‘bakermat’ van Arnhem. Al in de Middeleeuwen stonden er langs deze destijds zeven kilometer lange beek tien watermolens, die graan maalden en eikenschors voor de leerlooierijen, of papier en lijnolie. Park Sonsbeek kan dus gezien worden als het oudste bedrijventerrein van Arnhem.
Wethouder Roelofs nam de wandeling op Sint Jansdag in ontvangst van Gerard Herbers, parkgids en maker van de wandeling. Van oudsher betekende het feest van Sint Jan, op 24 juni, de start van een periode van drie weken (de staantijd) waarin de molens werden stilgelegd voor onderhoud. Het laatste graan van de vorige oogst was dan gemalen en de nieuwe oogst liet nog even op zich wachten.
Naast het bezoekerscentrum staat de Witte Watermolen, de enige watermolen die nog in bedrijf is en waar Veluws graan wordt gemalen voor lokale bakkers. Deze molen staat er al sinds de 15e eeuw en is dus het oudste bedrijf van Arnhem.
De nieuwe wandelroute is verkrijgbaar bij bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek. Bij het bezoekerscentrum kunnen ook gidswandelingen geboekt worden.