Nieuwe Wijerd op z’n best bij kabbelende beek

Van buskruit tot kurkiep: veel variatie in magazine Bekenstichting

VORCHTEN – Een tip met een knipoog van de redactie van de Wijerd, het kwartaalmagazine van de Veluwse Bekenstichting: lees ons nieuwe nummer vooral eens op een campingstoeltje aan de oever van een beek, met de voeten in het kabbelende water. Natuurgeluiden hebben namelijk een heilzame werking op de gezondheid, schrijft hoofdredacteur Henri Slijkhuis in een van de verhalen.  Samen met de vele gevarieerde artikelen in het nieuwe juni-nummer vormt zo’n locatie dus een gouden combinatie.

Slijkhuis haalt een Amerikaans/Canadees onderzoek aan waaruit blijkt dat natuurgeluiden leiden tot een lagere bloeddruk, minder pijn, een beter humeur, minder stress en een scherpere concentratie. ,,Van alle natuurgeluiden blijkt het geluid van stromend water of een kabbelend meertje het grootste effect te hebben. En laten we nu aan de randen van de Veluwe veel stromend water hebben. Wat een rijk bezit’’, schrijft de hoofdredacteur. Om vermanend te vervolgen: ,,Maar op dat rijke bezit zijn we niet erg zuinig, gelet op het feit dat er nu nog maar een kwart van de hoeveelheid water door de beken op de Veluwe wordt afgevoerd ten opzichte van 1850.’’ Hoe dat komt, legt hij uitgebreid uit.

Verder is ontdekt dat er lang geleden in Vaassen een kruitfabriek heeft gestaan, waar de stoffen voor de samenstelling van buskruit tot poeder werden vermalen. Auteur Jan van de Velde ging op onderzoek en ontdekte dat voor deze bewerkingen veel energie nodig was, energie die werd gehaald uit waterkracht.

Verder is er in deze Wijerd aandacht voor de invloed van broeikasgassen op de beken en sprengen in deze regio, een zoektocht naar de kurkiep, het ‘ijzeren gordijn’ van molen de Bouwhof in Ugchelen, kinderlijke verbazing bij molen De Hoop in Heerde en het relaas van de verdwenen Norelbeek in Epe die tijdelijk terug lijkt van weggeweest.