Educatie voor het onderwijs

Uitstapjes voor jong en oud

Nederlands Watermuseum te Arnhem

Het watermuseum huist in een voormalige watermolen, de Begijnenmolen. Aan de achterkant van het gebouw ligt de opgeleide beek en er is nog een molengoot, een waterval en een waterrad te bezichtigen. Via www.watermuseum.nl kunt u informatie vinden voor een individueel bezoek.

De Witte Watermolen te Arnhem

Deze korenmolen draait regelmatig. Het meel wordt verkocht in de winkel. Hier staan de bezoektijden: www.natuurcentrumarnhem.nl/locaties/witte-watermolen.

Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem

De watermolen Marten Orges uit Loenen (6.13 op de plattegrond) draait regelmatig in het NOM en er is meestal iemand die antwoord kan geven op alle vragen.

Voor de les van Tess kun je het filmpje Hoe werd papier gemaakt? bekijken. Hier geeft zij uitleg over het papier maken. Nog meer informatie over papier maken in het NOM, zie Papier maken in Openluchtmuseum (1957).

De wijerd ligt naast watermolen  en even verderop, achter het Los Hoes uit Beuningen (6.9 op de plattegrond) zijn twee sprengkoppen te bewonderen. Voor plattegrond en openingstijden van het Openluchtmuseum, zie: plattegrond en openingstijden.

Middelste molen te Loenen op de Veluwe

Via de website www.demiddelstemolen.nl kunt u informatie vinden voor een individueel bezoek. Voor een impressie, zie Papierfabriek de Middelste Molen anno 1622.

Watermolen van Volkers te Heerde

Hier kunt u, na een wandeling langs de beek, een kopje koffie nuttigen met wat lekkers erbij. Voor informatie, zie Watermolen gemeente Heerde wekt duurzame energie op.

Watermolen bij kasteel De Cannenburgh te Vaassen

Zie voor watermolens in de omgeving Vaassen/Ep/Apeldoorn: Watermolens en een stoomtrein op de Veluwe.

Bezoekerscentrum ‘De Beken’ in Renkum

Met waterspeelplaats: www.renkumsbeekdal.nl/bezoeken/adres-en-openingstijden.

Waterspeelplaats Heveadorp

Langs de Seelsbeek bij de waterfilterkelder. Zie:

Langs de meeste beken op de Veluwe zijn prachtige wandelingen uitgezet:

Video’s ‘Het water stroomt niet vanzelf’

Omgevingseducatie is voor iedereen. Zij verbindt de lokale geschiedenis met kennis over het sprengenbekenlandschap, de natuur, het milieu en het erfgoed in de eigen omgeving.

De Bekenstichting wil een breed publiek bereiken. Er zijn wandel- en fietsroutes, diverse publicaties, films, video’s en een tijdschrift.

De Bekenstichting verschaft ook informatie over bezoekmogelijkheden van de nog werkende molens met hierin gevestigde bedrijven, oudheidskamers en musea.

Meer informatie: info@bekenstichting.nl